Van de minister van prentenboeken
Seksuele voorlichting voor beren

Hoe wordt een beer zwanger? En hoe verloopt later de bevalling? Mijn tante Joke van 92 weet het. Dat komt zo: haar grote zus, mijn moeder Gerda, had als kind de vurige wens om te lezen. Alleen was er thuis weinig geld voor kinderboeken. En in de jaren dertig van de vorige eeuw was in Harderwijk, waar ze woonde, geen openbare bibliotheek. Dus toen las mijn moeder maar wat wel voorhanden was. In de studeerkamer van haar vader vond ze studieboeken. Een boek was in het Duits en dan ook nog in lastig leesbaar Oud Duits schrift, maar bevatte ook plaatjes. Zo kwam het dat in 1939 een 9-jarig meisje en haar 7-jarige zusje schouder aan schouder op bed zaten met een Duits biologieboek op schoot. En zo kreeg mijn tante Joke haar eerste seksuele voorlichting – voor beren.

Tegenwoordig zijn bibliotheken in Nederland zo gewoon dat je haast zou vergeten wat een briljante instellingen het zijn. Iedereen kan voor weinig geld lid worden en dan boeken lenen. In Harderwijk en de rest van Nederland. Een jeugdlidmaatschap is zelfs gratis! Dus iedereen, rijk of arm, kan meedoen aan – en dit brengt me op het onderwerp waar ik over wilde beginnen, toen ik werd afgeleid door de herinnering aan dat berenverhaal – de Boekenbingo.
Kent u de Boekenbingo? Het is een heerlijk, jaarlijks leesbevorderingsevenement. Deelnemers lezen zestig titels van een prachtige, actuele lijst met kinderboeken. Dé manier om op de hoogte te blijven van wat voor moois er recentelijk aan kinderboeken is verschenen. Met die kennis kunnen wij kinderen beter helpen bij het kiezen van boeken die bij ze passen. Waardoor ze lezen leuker gaan vinden en meer gaan lezen en er beter in worden en het dan nóg leuker gaan vinden en dan worden we op een dag wakker en lezen in de krant over een nieuwe leescrisis: ‘Groeiend aantal kinderen loopt en fietst lezend over straat. Levensgevaarlijk! Wanneer grijpt de politiek in?’ Maar dan is onze huidige leescrisis dus wel mooi opgelost.
Doet u mee aan de boekenbingo 2024? Eind november kun je je opgeven. Nog een voordeel: heb je kinderen in jouw omgeving, dan kun je hen natuurlijk ook uit de Boekenbingo-boeken voorlezen. Je weet nooit waar dat toe leidt. Om maar iets te noemen: mijn tante, die werd voorgelezen uit het boek over berenbevallingen, werd gynaecoloog ..