Over ons

Klik hier voor zakelijke informatie over het Ministerie van Boekenzaken

Bestuursleden

Voorzitter: Liesbeth Rosendaal

Liesbeth is creatief directeur bij Patsboem! educatief, waar educatief materiaal voor kinderen en jongeren in alle vormen ontwikkeld wordt. Liesbeth komt oorspronkelijk uit het basisonderwijs, waar ze haar liefde voor lezen deelde met haar leerlingen. Voorlezen had altijd voorrang en kinderen wisten daar goed gebruik van te maken: ‘Ah juf, lees nog even door, het is zo spannend/mooi/verdrietig!’ In haar klas stond altijd een goed gevulde boekenkast en kinderen kregen persoonlijk boekenadvies. Nog steeds spelen kinderboeken een grote rol in haar leven. Ze schrijft samen met haar collega’s non-fictie kinderboeken, waarin complexe onderwerpen worden uitgelegd. Met haar werk voor het Ministerie van Boekenzaken wil ze een bijdrage leveren aan de leesgroei van zoveel mogelijk kinderen in Nederland.

Secretaris: Jet van Koten

Jet is commercieel directeur bij Enrico, waar ze de authentieke, gezonde en vooral lekkere mediterrane keuken beschikbaar maakt voor iedereen in Nederland. Voor Enrico heeft Jet ruim 20 jaar commerciële ervaring opgedaan bij meerdere bedrijven; lange tijd bij Unilever, maar ook bij Omega Pharma (nu Perrigo), the Greenery en Elho. Van huis uit is Jet bioloog en voor zij de commerciële wereld instapte, heeft zij nog een kort periode lesgegeven in het middelbare onderwijs. Het overbrengen van kennis, maar vooral van de passie en liefde voor het biologie vak waren haar belangrijke drijvers daarin.
Lezen is voor Jet de perfecte manier van ontspannen. Heerlijk wegduiken in een boek en zich laten meevoeren naar andere werelden, levens en tijden.
Jet wil met haar commerciele kennis en kracht graag een bijdrage leveren aan Ministerie van boekenzaken, om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen hoe fijn lezen is. Voor haar drie tienerzonen is voorlezen door mama altijd een cadeautje geweest. Wat met peuter- en prentenboekjes begon, werd als snel een iedere avond terugkerend moment waar alle drie naar uitkeken: samen in bed met een spannend, mooi, vrolijk of intens boek. Van lievelingsboeken uit haar eigen jeugd, zoals Paul Biegel ‘Ik wou dat ik anders was’ tot de hele reeks geschiedenis- en reisverhalen van Arend van Dam. Bij alle vier staat momenteel ’54 minuten’ van Marieke Nijkamp hoog in de top 10 van indrukwekkende boeken.

Penningmeester: Jan-Pieter van Ree

Jan Pieter heeft geschiedenis gestudeerd, waarna hij bij boekhandel Donner in Rotterdam ging werken. Hij is daar onder meer verantwoordelijk geweest voor de afdeling kinderboeken. Hij werd verliefd op de het boekenvak en besloot daarin verder te gaan. Na een baan als inkoper antiquarisch bij De Slegte en accountmanager bij Icob is hij sinds 2019 werkzaam bij uitgeverij Gottmer, bekend van vele kinderboeken zoals De grijze jager, Boer Boris, Paul Biegel en Rupsje Nooitgenoeg. Hier kan hij de vele boeken die zij uitgeven als een van de eerste lezen en deze met veel enthousiasme aanbieden bij zijn klanten.

Ook als kind las Jan Pieter erg veel. Regelmatig lag hij in bed met een zaklampje stiekem door te lezen. Hij hoopt dat het Ministerie van Boekenzaken veel kinderen weet te bereiken en hetzelfde enthousiasme voor lezen kan creëren wat hij als kind heeft ervaren bij boeken. Jan Pieter denkt dat lezen je steeds weer op een andere manier laat kijken en je jezelf kan verliezen in andere werelden vanuit je eigen huis. Zijn favoriete boek is steeds weer een ander, maar Geef me de ruimte van Thea Beckman heeft op hem een blijvende indruk nagelaten.
Jan Pieter woont samen met zijn vriendin in Rotterdam in een huis vol boeken.

Oprichters

Merel de Vink

Merel de Vink studeerde Duitse taal- en cultuur, werkte jarenlang met veel plezier bij uitgeverij Lemniscaat en richtte in 2013 Leesvink op. Samen met haar team zorgt ze voor het opzetten en onderhouden van succesvolle en inspirerende schoolbibliotheken op basisscholen. Als leesexpert vindt ze het superleuk en belangrijk om kinderen in aanraking te brengen met de mooiste kinderboeken. Ze zet zich graag in voor taal- en leesbevordering en hoopt met het Ministerie van Boekenzaken nog meer kinderen, leerkrachten, ouders en grootouders te bereiken en haar boekenliefde door te geven.
Ze houdt zelf natuurlijk heel erg van (voor)lezen, van leuke dingen doen met leuke mensen en van haar man en vier kinderen. Met haar gezellige gezin woont ze in Rotterdam.

Momenteel is haar lievelingsboek ‘De tunnel’ van Anna Woltz, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn! Haar lievelingsboek van vroeger is Hasse Simonsdochter.

Sanne Ramakers

Sanne Ramakers was werkzaam als kleuterleerkracht en één van de eerste juffen op internet. Met haar website jufsanne.com is ze sinds 2002 actief in het ondersteunen van collega’s in het basisonderwijs. In 2014 begon Sanne met Kleuteruniversiteit. Dit platform biedt thematische projecten op basis van kinderboeken. De uitbreiding naar de rest van het basisonderwijs kwam in 2021 in de vorm van Junioruniversiteit. In 2015 begon Sanne met het evenement ‘De Boekenbingo‘ en in 2020 kwam daar het platform ‘Het Kinderboekenjournaal‘ bij. Boeken nemen een belangrijke rol in het leven van Sanne  in, zowel zakelijk als privé. Sanne schrijft zelf ook boeken samen met o.a. Merel de Vink. Als oprichter van de Stichting Het Ministerie van Boekenzaken wil Sanne het leesplezier verspreiden en ervoor zorgen dat mooie projecten rondom leesbevordering doorgang kunnen vinden. 

Sanne vindt de vraag ‘wat is je lievelingsboek’ echt een rotvraag die ze niet kan beantwoorden. Er zijn te veel mooie boeken om er eentje te kiezen. 

Teamleden

Projectsecretaris: Dieke Grootscholten

Dieke heeft 20 jaar als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt en is nu werkzaam als projectleider bij Kleuteruniversiteit. In deze functie selecteert ze onder andere de boeken waarbij lesaanbod wordt ontwikkeld voor het kleuteronderwijs. Boeken hebben altijd al een hele belangrijke rol in haar leven gespeeld, als kind las Dieke al enorm veel. Alle boeken van Thea Beckman, Tonke Dragt, Roald Dahl en Evert Hartman heeft ze vroeger verslonden. En nog steeds is Dieke regelmatig met een boek in haar handen te vinden en dan vooral kinderboeken, young adults en thrillers. Ze schrijft boekentips bij ‘Het Kinderboekenjournaal‘ en maakt ze deel uit van het selectieteam van de Boekenbingo. Ze heeft thuis inmiddels een hele grote, goed gevulde boekenkast staan, waar ook haar drie tienerdochters graag in neuzen. Dieke is ervan overtuigd dat er voor ieder kind een boek te vinden is, waar hij zichzelf helemaal in kan verliezen en dat gunt ze iedereen. Want wat is er mooier dan dat?

Projectleider: Wendy Tieman

Wendy heeft pedagogische wetenschappen gestudeerd en daarna ruim 20 jaar aan de universiteit gewerkt. Eerst voornamelijk als onderzoeker en docent, later ook in verschillende bestuurlijke functies. Zo was ze een aantal jaren opleidingsdirecteur. Momenteel is Wendy actief in de lokale politiek en houdt zich daarnaast bezig met verschillende projecten, waaronder het Ministerie van Boekenzaken. Wendy wil haar bestuurlijke ervaring inzetten om met het Ministerie van Boekenzaken heel veel kinderen de lol van lezen te laten ontdekken.
Wendy was als kind zelf een echte boekenwurm en fietste elke week naar de bibliotheek voor nieuwe boeken. De hoeveelheid boeken die ze als kind las, redt ze niet meer, maar ze leest nog altijd heel graag. Die liefde heeft ze ook kunnen overbrengen op haar zoons, die ondanks ernstige leesbeperkingen, dol zijn op boeken. Onlangs is Wendy’s langgekoesterde wens uitgekomen: haar woonkamer is omgebouwd tot een heuse bibliotheek, mét leestafel en leesstoel.

Ministers

Minister-President: Jacques Vriens

Jacques Vriens stond bijna vijfentwintig jaar voor de klas, waarvan negentien jaar als directeur (mét een eigen groep). Hij begon als kind met het schrijven van toneelstukjes die hij samen met buurtkinderen uitvoerde in het zaaltje van het hotel van zijn ouders. In 1976 verscheen zijn eerste boek Die rotschool met die fijne klas dat voor een deel gebaseerd was op zijn eigen ervaringen als meester. Na lang nadenken (want het onderwijs vond hij nog steeds leuk), besloot hij in 1993 van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij kreeg o.m. bekendheid door boeken als Meester Jaap, Achtste-groepers huilen niet, Tommie en Lotje en Oorlogsgeheimen. Daarnaast zet hij zich actief in voor leesbevordering door te spreken op Pabo’s en studiedagen. Van 2013 tot 2015 was hij de eerste officiële kinderboekenambassadeur.

Jacques: “Met plezier word ik Minister-president van het Ministerie van Boekenzaken. Alle beetjes helpen om het leesplezier te bevorderen en héél ministerie is natuurlijk helemaal fantastisch! Naast verbeelding, empathie, beter leren omgaan met je eigen emoties en rust en concentratie, leer je dankzij verhalen de nuance van de taal kennen. In deze tijd, waarin van alles geroepen wordt in de media, lijkt het me belangrijk dat we weer wat zorgvuldiger gaan formuleren en ons realiseren wat voor consequenties woorden kunnen hebben.” 

Minister van Non-Fictie: Marc ter Horst

Marc ter Horst studeerde literatuurwetenschap, maar las pas daarna de belangrijkste boeken van zijn leven. Boeken over de aarde, over evolutie en over het heelal. Daar hadden ze hem op school veel te weinig over verteld. Daarom werkte hij als tekstschrijver maar al te graag mee aan lesmateriaal voor aardrijkskunde en natuur en aan museumteksten over walvissen, zwarte gaten en ammonieten.

In 2014 verscheen zijn debuut Hé Aardbewoner!, waarna hij bijna elk jaar een nieuw non-fictieboek schreef, zoals De oma van de oma van mijn oma, Palmen op de Noordpool (meer dan 10 vertalingen) en Viruswereld (Zilveren Griffel, nominatie Woutertje Pieterseprijs). Marc gaat regelmatig naar scholen om over zijn boeken te vertellen, maar bijvoorbeeld ook om een lastig onderwerp als klimaatverandering helder uit te leggen.

Marc: Non-fictie kinderboeken kunnen een belangrijke rol spelen bij leesbevordering. De afgelopen jaren is de kwaliteit van Nederlandstalige non-fictie enorm vooruit gegaan. Er zijn steeds meer geweldige auteurs en uitgevers geven de boeken steeds mooier uit. Voor veel kinderen en ook leerkrachten is het genre relatief onbekend.

Als minister van non-fictie wil ik daar graag verandering in brengen. Kinderen die zeggen dat ze niet van lezen houden, kunnen door De Zweetvoetenman of Winterdieren op hele andere gedachten worden gebracht. En leerkrachten kunnen ontdekken dat ze informatieve boeken geweldig kunnen gebruiken als rijke teksten en als alternatief of aanvulling voor hun zaakvakmethode.

Minister van Buitenlandse Boeken: Joukje Akveld

Joukje Akveld (1974) is schrijver en journalist. Ze schrijft prentenboeken, boeken voor beginnende lezers en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar werk wordt vertaald van Amerika tot China en is onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en twee Vlag en Wimpels. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze als journalist o.m. in Vrij Nederland, Trouw, Kidsweek, Het Parool en tijdschrift Lezen. Maximiliaan Modderman geeft een feestje is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2023.

Ik beschouw het als een grote eer toe te mogen treden tot het Ministerie van Boekenzaken. Als minister van Buitenlandse Boeken (standplaats: Simon’s Town, Zuid-Afrika) is het mijn taak kinderboeken van buiten het Nederlandse taalgebied onder de aandacht te brengen. Nederland en Vlaanderen barsten van het kinderboekentalent, maar de wereld is groter dan de inwoners van deze twee minilandjes vaak denken. Mijn devies: hoe wijder je blik, hoe groter je boekenkast.

Minister van de Kinderboekenwinkels: Inge Roos

Haar hele leven is Inge al een enorm leesmonster. Ze vreet letters en kan niet zonder verhalen. Verhalen zijn spiegels en ramen, en daar krijgt ze nooit genoeg van. Haar smaak is heel divers: van science fiction tot liefdesverhalen, van spannende thrillers tot magische avonturen en alles ertussen in. Bij In de Wolken laat ze samen met haar geweldige team met veel enthousiasmer kinderen, hun (groot) ouders en leerkrachten kennismaken met de mooiste kinderboeken.

Volgend jaar viert In de Wolken haar 25-jarig jubileum! In Nederland zijn er nog veel meer geweldige kinderboekwinkels, gerund door mensen met dezelfde passie voor kinderboeken als het team van In de Wolken. Als minister van Kinderboekwinkels stel ik ze allemaal graag aan je voor! 

Minister van nieuw talent: Lisa Boersen

Lisa Boersen (1975) wilde al kinderboekenschrijver worden toen ze negen was, toen schreef ze al haar eerste verhalen in schriftjes. Inmiddels heeft ze verschillende kinderboeken gepubliceerd, waaronder de populaire serie Timo en de Oppasninja en het prentenboek ‘Duizend-en-een paarse djellaba’s.’ Daarnaast heeft ze ook altijd ander werk gedaan. Ze werkte bij radio en televisie en organiseerde allerlei culturele evenementen. Nu is ze hoofdredacteur jeugd bij de NTR (onder andere van Het Klokhuis). Onlangs publiceerde ze haar eerste boek voor volwassenen: García Márquez en de Honeymoonquiz – Hoe verhalen ons vormen.

De wereld zit vol mensen die allemaal vol verhalen zitten. Spannende verhalen, grappige verhalen, bijzondere verhalen. Verhalen die we graag zouden willen horen. Een minister van Nieuw Talent is eigenlijk een soort schatzoeker die altijd op zoek blijft naar nieuwe mensen met hun nog onontdekte verhalen. En wie houdt er nu niet van schatzoeken?