Over ons

Bestuursleden

Voorzitter: Liesbeth Rosendaal

Liesbeth is creatief directeur bij Patsboem! educatief, waar educatief materiaal voor kinderen en jongeren in alle vormen ontwikkeld wordt. Liesbeth komt oorspronkelijk uit het basisonderwijs, waar ze haar liefde voor lezen deelde met haar leerlingen. Voorlezen had altijd voorrang en kinderen wisten daar goed gebruik van te maken: ‘Ah juf, lees nog even door, het is zo spannend/mooi/verdrietig!’ In haar klas stond altijd een goed gevulde boekenkast en kinderen kregen persoonlijk boekenadvies. Nog steeds spelen kinderboeken een grote rol in haar leven. Ze schrijft samen met haar collega’s non-fictie kinderboeken, waarin complexe onderwerpen worden uitgelegd. Met haar werk voor het Ministerie van Boekenzaken wil ze een bijdrage leveren aan de leesgroei van zoveel mogelijk kinderen in Nederland.

 


Secretaris: Dieke Grootscholten

Dieke heeft 20 jaar als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt en is vrijwilliger bij Het Het Kinderboekenjournaal. Ook selecteert ze jaarlijks de boeken voor de Boekenbingo en leest dus met gemak zo’n 120 boeken per jaar. Boeken hebben altijd al een hele belangrijke rol in haar leven gespeeld, als kind las Dieke al enorm veel. Alle boeken van Thea Beckman, Tonke Dragt, Roald Dahl en Evert Hartman heeft ze vroeger verslonden. En nog steeds is Dieke regelmatig met een boek in haar handen te vinden en dan vooral kinderboeken, young adults en thrillers. Ze heeft thuis inmiddels een hele grote, goed gevulde boekenkast staan, waar ook haar drie tienerdochters graag in neuzen. Dieke is ervan overtuigd dat er voor ieder kind een boek te vinden is, waar hij zichzelf helemaal in kan verliezen en dat gunt ze iedereen. Want wat is er mooier dan dat?


Penningmeester: Jan-Pieter van Ree

Jan Pieter heeft geschiedenis gestudeerd, waarna hij bij boekhandel Donner in Rotterdam ging werken. Hij is daar onder meer verantwoordelijk geweest voor de afdeling kinderboeken. Hij werd verliefd op de het boekenvak en besloot daarin verder te gaan. Na een baan als inkoper antiquarisch bij De Slegte en accountmanager bij Icob is hij sinds 2019 werkzaam bij uitgeverij Got

tmer, bekend van vele kinderboeken zoals De grijze jager, Boer Boris, Paul Biegel en Rupsje Nooitgenoeg. Hier kan hij de vele boeken die zij uitgeven als een van de eerste lezen en deze met veel enthousiasme aanbieden bij zijn klanten.

Ook als kind las Jan Pieter erg veel. Regelmatig lag hij in bed met een zaklampje stiekem door te lezen. Hij hoopt dat het Ministerie van Boekenzaken veel kinderen weet te bereiken en hetzelfde enthousiasme voor lezen kan creëren wat hij als kind heeft ervaren bij boeken. Jan Pieter denkt dat lezen je steeds weer op een andere manier laat kijken en je jezelf kan verliezen in andere werelden vanuit je eigen huis. Zijn favoriete boek is steeds weer een ander, maar Geef me de ruimte van Thea Beckman heeft op hem een blijvende indruk nagelaten.
Jan Pieter woont samen met zijn vriendin in Rotterdam in een huis vol boeken.


Oprichters

Merel de Vink

Merel de Vink studeerde Duitse taal- en cultuur, werkte jarenlang met veel plezier bij uitgeverij Lemniscaat en richtte in 2013 Leesvink op. Samen met haar team zorgt ze voor het opzetten en onderhouden van succesvolle en inspirerende schoolbibliotheken op basisscholen. Als leesexpert vindt ze het superleuk en belangrijk om kinderen in aanraking te brengen met de mooiste kinderboeken. Ze zet zich graag in voor taal- en leesbevordering en hoopt met het Ministerie van Boekenzaken nog meer kinderen, leerkrachten, ouders en grootouders te bereiken en haar boekenliefde door te geven.
Ze houdt zelf natuurlijk heel erg van (voor)lezen, van leuke dingen doen met leuke mensen en van haar man en vier kinderen. Met haar gezellige gezin woont ze in Rotterdam.

Momenteel is haar lievelingsboek ‘De tunnel’ van Anna Woltz, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn! Haar lievelingsboek van vroeger is Hasse Simonsdochter.


Sanne Ramakers

Sanne Ramakers was werkzaam als kleuterleerkracht en één van de eerste juffen op internet. Met haar website jufsanne.com is ze sinds 2002 actief in het ondersteunen van collega’s in het basisonderwijs. In 201

4 begon Sanne met Kleuteruniversiteit. Dit platform biedt thematische projecten op basis van kinderboeken. De uitbreiding naar de rest van het basisonderwijs kwam in 2021 in de vorm van Junioruniversiteit. In 2015 begon Sanne met het evenement ‘De Boekenbingo‘ en in 2020 kwam daar het platform ‘Het Kinderboekenjournaal‘ bij. Boeken nemen een belangrijke rol in het leven van Sanne  in, zowel zakelijk als privé. Sanne schrijft zelf ook boeken samen met o.a. Merel de Vink. Als oprichter van de Stichting Het Ministerie van Boekenzaken wil Sanne het leesplezier verspreiden en ervoor zorgen dat mooie projecten rondom leesbevordering doorgang kunnen vinden.

Sanne vindt de vraag ‘wat is je lievelingsboek’ echt een rotvraag die ze niet kan beantwoorden. Er zijn te veel mooie boeken om er eentje te kiezen.


Teamlid

 

Projectleider: Wendy Tieman

Wendy heeft pedagogische wetenschappen gestudeerd en daarna ruim 20 jaar aan de universiteit gewerkt. Eerst voornamelijk als onderzoeker en docent, later ook in verschillende bestuurlijke functies. Zo was ze een aantal jaren opleidingsdirecteur. Momenteel is Wendy actief in de lokale politiek en houdt zich daarnaast bezig met verschillende projecten, waaronder het Ministerie van Boekenzaken. Wendy wil haar bestuurlijke ervaring inzetten om met het Ministerie van Boekenzaken heel veel kinderen de lol van lezen te laten ontdekken.
Wendy was als kind zelf een echte boekenwurm en fietste elke week naar de bibliotheek voor nieuwe boeken. De hoeveelheid boeken die ze als kind las, redt ze niet meer, maar ze leest nog altijd heel graag. Die liefde heeft ze ook kunnen overbrengen op haar zoons, die ondanks ernstige leesbeperkingen, dol zijn op boeken. Onlangs is Wendy’s langgekoesterde wens uitgekomen: haar woonkamer is omgebouwd tot een heuse bibliotheek, mét leestafel en leesstoel.

 

 

Zakelijke informatie

Informatie Stichting Het Ministerie van Boekenzaken

Het Ministerie van Boekenzaken werkt aan eigen leesbevorderingsprojecten binnen en buiten het onderwijs. Het grootste project waaraan wij nu werken is de Boekenbingo. Stichting Het Ministerie van Boekenzaken staat als volgt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel:

KvK-nummer: 83297111
Fiscaal nummer (RSIN): 862818278
Adres: Charlotte de Bourbonlaan 16, 3062GE Rotterdam
Datum akte van oprichting: 02-07-2021

Onze doelstelling:

De doelstelling zoals in onze statuten vermeldt luidt: Stichting Het Ministerie van Boekenzaken zet zich belangeloos in voor leesbevordering in Nederlandse taalgebieden.

Beloningsbeleid:

De bestuurders Liesbeth Rosendaal, (voorzitter), Jet van Koten (secretaris) en Jan Pieter van de Ree (penningmeester) ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden.

Beleidsplan:

De stichting heeft als doel het lezen bij kinderen en jongeren, te stimuleren, zowel binnen het onderwijs als daarbuiten. Lezen en actuele jeugdliteratuur worden actief door de stichting gestimuleerd. Bij de stichting zijn verschillende kinderboekenauteurs betrokken die de missie van het Ministerie van Boekenzaken ondersteunen.

De stichting initieert verschillende projecten zoals de Boekenbingo voor kinderen in de basisschoolleeftijd en Het Kinderboekenjournaal. Bij het voorbeeld van de Boekenbingo, die sinds 2016 gehouden wordt, is het de bedoeling dat kinderen minimaal 20 en maximaal 60 boeken lezen (afhankelijk van hun leeftijd) in een periode van 5 maanden. Hierbij krijgen de kinderen boeken aangereikt die zijn verschenen in de laatste 18 maanden. De stichting zoekt naar financiële armslag om de website van de Boekenbingo te kunnen onderhouden en de prijzen voor de winnaars te kunnen betalen. Daarnaast zou de stichting graag promotiemateriaal beschikbaar willen hebben om de Boekenbingo bij meerdere instellingen onder de aandacht te brengen.
De stichting heeft contact met een fondsenwerver die zowel het bedrijfsleven, fondsen als particulieren zal aanspreken om een donatie te doen. Daarnaast worden ook verschillende overheidsinstanties benadert om de stichting te subsidiëren. Het vergaarde vermogen staat onder toezicht van de penningmeester. Uitgaven worden gecontroleerd door het bestuur en er zal jaarlijks controle zijn door een extern administratiekantoor. De bestuursleden en de oprichters zetten zich onbezoldigd in voor de stichting.