Over ons

Klik hier voor zakelijke informatie over het Ministerie van Boekenzaken

Bestuursleden

Voorzitter: Liesbeth Rosendaal

Liesbeth is creatief directeur bij Patsboem! educatief, waar educatief materiaal voor kinderen en jongeren in alle vormen ontwikkeld wordt. Liesbeth komt oorspronkelijk uit het basisonderwijs, waar ze haar liefde voor lezen deelde met haar leerlingen. Voorlezen had altijd voorrang en kinderen wisten daar goed gebruik van te maken: ‘Ah juf, lees nog even door, het is zo spannend/mooi/verdrietig!’ In haar klas stond altijd een goed gevulde boekenkast en kinderen kregen persoonlijk boekenadvies. Nog steeds spelen kinderboeken een grote rol in haar leven. Ze schrijft samen met haar collega’s non-fictie kinderboeken, waarin complexe onderwerpen worden uitgelegd. Met haar werk voor het Ministerie van Boekenzaken wil ze een bijdrage leveren aan de leesgroei van zoveel mogelijk kinderen in Nederland.

Secretaris: Jet van Koten

Jet is commercieel directeur bij Enrico, waar ze de authentieke, gezonde en vooral lekkere mediterrane keuken beschikbaar maakt voor iedereen in Nederland. Voor Enrico heeft Jet ruim 20 jaar commerciële ervaring opgedaan bij meerdere bedrijven; lange tijd bij Unilever, maar ook bij Omega Pharma (nu Perrigo), the Greenery en Elho. Van huis uit is Jet bioloog en voor zij de commerciële wereld instapte, heeft zij nog een kort periode lesgegeven in het middelbare onderwijs. Het overbrengen van kennis, maar vooral van de passie en liefde voor het biologie vak waren haar belangrijke drijvers daarin.
Lezen is voor Jet de perfecte manier van ontspannen. Heerlijk wegduiken in een boek en zich laten meevoeren naar andere werelden, levens en tijden.
Jet wil met haar commerciele kennis en kracht graag een bijdrage leveren aan Ministerie van boekenzaken, om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen hoe fijn lezen is. Voor haar drie tienerzonen is voorlezen door mama altijd een cadeautje geweest. Wat met peuter- en prentenboekjes begon, werd als snel een iedere avond terugkerend moment waar alle drie naar uitkeken: samen in bed met een spannend, mooi, vrolijk of intens boek. Van lievelingsboeken uit haar eigen jeugd, zoals Paul Biegel ‘Ik wou dat ik anders was’ tot de hele reeks geschiedenis- en reisverhalen van Arend van Dam. Bij alle vier staat momenteel ’54 minuten’ van Marieke Nijkamp hoog in de top 10 van indrukwekkende boeken.

Penningmeester: Jan-Pieter van Ree

Jan Pieter heeft geschiedenis gestudeerd, waarna hij bij boekhandel Donner in Rotterdam ging werken. Hij is daar onder meer verantwoordelijk geweest voor de afdeling kinderboeken. Hij werd verliefd op de het boekenvak en besloot daarin verder te gaan. Na een baan als inkoper antiquarisch bij De Slegte en accountmanager bij Icob is hij sinds 2019 werkzaam bij uitgeverij Gottmer, bekend van vele kinderboeken zoals De grijze jager, Boer Boris, Paul Biegel en Rupsje Nooitgenoeg. Hier kan hij de vele boeken die zij uitgeven als een van de eerste lezen en deze met veel enthousiasme aanbieden bij zijn klanten.

Ook als kind las Jan Pieter erg veel. Regelmatig lag hij in bed met een zaklampje stiekem door te lezen. Hij hoopt dat het Ministerie van Boekenzaken veel kinderen weet te bereiken en hetzelfde enthousiasme voor lezen kan creëren wat hij als kind heeft ervaren bij boeken. Jan Pieter denkt dat lezen je steeds weer op een andere manier laat kijken en je jezelf kan verliezen in andere werelden vanuit je eigen huis. Zijn favoriete boek is steeds weer een ander, maar Geef me de ruimte van Thea Beckman heeft op hem een blijvende indruk nagelaten.
Jan Pieter woont samen met zijn vriendin in Rotterdam in een huis vol boeken.

Oprichters

Merel de Vink

Merel de Vink studeerde Duitse taal- en cultuur, werkte jarenlang met veel plezier bij uitgeverij Lemniscaat en richtte in 2013 Leesvink op. Samen met haar team zorgt ze voor het opzetten en onderhouden van succesvolle en inspirerende schoolbibliotheken op basisscholen. Als leesexpert vindt ze het superleuk en belangrijk om kinderen in aanraking te brengen met de mooiste kinderboeken. Ze zet zich graag in voor taal- en leesbevordering en hoopt met het Ministerie van Boekenzaken nog meer kinderen, leerkrachten, ouders en grootouders te bereiken en haar boekenliefde door te geven.
Ze houdt zelf natuurlijk heel erg van (voor)lezen, van leuke dingen doen met leuke mensen en van haar man en vier kinderen. Met haar gezellige gezin woont ze in Rotterdam.

Momenteel is haar lievelingsboek ‘De tunnel’ van Anna Woltz, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn! Haar lievelingsboek van vroeger is Hasse Simonsdochter.

Sanne Ramakers

Sanne Ramakers was werkzaam als kleuterleerkracht en één van de eerste juffen op internet. Met haar website jufsanne.com is ze sinds 2002 actief in het ondersteunen van collega’s in het basisonderwijs. In 2014 begon Sanne met Kleuteruniversiteit. Dit platform biedt thematische projecten op basis van kinderboeken. De uitbreiding naar de rest van het basisonderwijs kwam in 2021 in de vorm van Junioruniversiteit. In 2015 begon Sanne met het evenement ‘De Boekenbingo‘ en in 2020 kwam daar het platform ‘Het Kinderboekenjournaal‘ bij. Boeken nemen een belangrijke rol in het leven van Sanne  in, zowel zakelijk als privé. Als oprichter van de Stichting Het Ministerie van Boekenzaken wil Sanne het leesplezier verspreiden en ervoor zorgen dat mooie projecten rondom leesbevordering doorgang kunnen vinden. 

Sanne vindt de vraag ‘wat is je lievelingsboek’ echt een rotvraag die ze niet kan beantwoorden. Er zijn te veel mooie boeken om er eentje te kiezen.