Het jaar is 2014. Jacques Vriens is de allereerste kinderboekenambassadeur en spreekt regelmatig zijn zorgen uit over het gebrek aan kennis met betrekking tot de jeugdliteratuur bij o.a. PABO studenten. Hij plaatst op zijn website een tiplijst van 60 boeken met daarbij de volgende tekst:

“De lijst van Vriens

Het zou de leesbevordering enorm helpen als alle Pabo-studenten tijdens hun studie minimaal 60 kinderboeken zouden lezen. Hieronder een lijst met suggesties. Natuurlijk valt hierover te discussiëren, maar je moet ergens beginnen….”

Om zijn initiatief kracht bij te zetten, neemt Juf Sanne Ramakers bekend van de website JufSanne.com deze lijst over en start de Boekenbingo. Ze daagt in eerste instantie leerkrachten uit de tiplijst binnen 5 maanden te lezen. Vele leerkrachten beginnen enthousiast aan deze uitdaging en laten juf Sanne al snel weten dat ze door te lezen de kinderen in hun groep hebben aangestoken! De kinderen willen ook graag meelezen en daar heeft natuurlijk niemand bezwaar tegen.

Vanwege het grote succes van de Boekenbingo gaat juf Sanne in 2015 verder met dit leespromotie initiatief.  Ze roept daarbij de hulp in van bekende auteurs en illustratoren die elk drie titels voor de lijst noemen, een onderbouw, middenbouw en bovenbouw titel. Ze mogen daarbij elk een titel noemen van eigen hand. Dat maakt de boekenbingo ontzettend leuk. Je pakt boeken op die je misschien uit jezelf niet zou lezen en je aangenaam verrassen.

Vanaf de editie van 2018 komt Merel de Vink de Boekenbingo-gelederen versterken. Er is een echte boekenbingo-website, een mooi logo ontworpen door de veelgeprezen illustrator Mies van Hout en hebben Sanne en Merel de Boekenbingolijsten samengesteld.

In maart 2020 start Sanne met een groep van 7 andere leerkrachten een website waar goede boeken voor verschillende leeftijden worden getipt; het Kinderboekenjournaal. Deze site heeft het doel kinderen, ouders en leerkrachten bij te staan en ze te adviseren bij het maken van een keuze uit het grote aanbod van kinderboeken.

De Boekenbingo en Het kinderboekenjournaal worden in 2021 onderdeel van het Ministerie van Boekenzaken.